En falkoner kommer til byen

Foto af ravneunger

Dette indlæg refererer til fotoalbummet her, klik for at åbne det i et nyt vindue.

I går var jeg i Sohngårdsholmparken, kun et kvarters tid væk på cykel, for at checke, om et rygte om en ravnerede havde hold på sig. Det havde det i dén grad, hvad nogle halvstore, forslugne unger hurtigt fik overbevist mig om med deres røde, opspilede gab. En af forældrene gav lidt flyveopvisning imens.

Så er der to ravnereder i komfortabel cykelafstand fra, hvor jeg bor. Den anden findes i Lundby Krat, hvor jeg kommer så ofte, men ikke har været omkring lige på det sidste. Har dog set ravnene på reden derude, så om alt er vel, har de forhåbentlig travlt med at skaffe føden til endnu en redefuld slugvorne gab.

Næsten hjemme fra Sohngårdsholmparken i går så jeg et glimt af en rødbrun rovfugl, der skarpt forfulgt af måger og krager søgte ly i toppen af et træ. Tænkte først rød glente, som jeg har set enkelte gange i mit nærområde, men inde i byen? Mere end overraskende! Prøvede at tage et par skud, da den fløj igen – lige hen til en mand, der tog mod den med stor handske langt op ad armen. Ham havde jeg slet ikke bemærket før da.

Foto af Preben Preben Schøpzinsky og harrishøgen Storm

Se, det er jo ikke hver dag, der kommer en falkoner til byen! Jeg fik en hyggelig snak med Preben Schøpzinsky, som han hedder. Og med fuglen, som viste sig at være en harrishøg, han. Det er den, du kan se på billederne her. Hunnen er noget større, som det stort set altid er tilfældet hos rovfugle.

Harrishøgen er naturligt udbredt i området fra det sydlige USA til et stykke ned i Sydamerika. Den er i modsætning til næsten alle andre rovfugle socialt anlagt, idet den lever og jager i familiegrupper på op til en snes individer. Måske netop derfor er den nem at arbejde sammen med og er en af de mest anvendte arter blandt falkonerer i Europa.

Preben er hyret af universitetet (AAU) til at gøre livet lidt surt for de mange råger, krager og især måger, som er noget af en plage her og i store dele af Aalborg. De laver et infernalsk spektakel og går ikke af vejen for at begynde koncerten klokken 3-4 stykker om morgenen, skider overalt og spreder store mængder affald og madrester fra de containere og affaldskurve, de frekventerer.

Han skal være her i al fald resten af ugen, så her i formiddags har jeg atter fulgt ham og fuglen rundt i området. Nu er han kørt, kommer igen i morgen ifølge med en anden falkoner, han samarbejder med. Pressen er inviteret til at møde kl. 9, og det agter jeg også at gøre. Lidt afhængigt af, om vejret vil arte sig.

Du kan læse mere op Preben og hans vingede venner på hjemmesiden her, hvor der også er link til hans FB-side.

OPDATERING
Flere billeder fra i dag, fredag den 28. april. Det er jo ikke hver dag, man kan komme så tæt på de smukke rovfugle.

Først et par billeder mere med Prebens harrishøg. Resten er Frank Skaarup med en lannerfalk.

Frank Skaarup med lannerfalken

Lannerfalken ligner til forveksling og er nært beslægtet med vandrefalken, men er dog en kende mindre. På billederne her er det en han, som igen er mindre end hunnen. Lannerfalken er naturligt forekommende i Nordafrika og Sydøsteuropa, hvor den foretrækker bjergrige områder med klipper, halvørkner og savanner.

Som den eneste kendte falk kan lannerfalken angribe fugle, der flyver stik imod dens egen retning. En evne, der kræver timing og koordination i særklasse!

Læs mere om Frank og hans lannerfalke på hjemmesiden her.

Preben, muligvis også Frank, vil være på AAU-campus i den kommende uge også, så bor du i eller kommer omkring Aalborg, kan nå at få et kig med. Bare find ind til AAU-kantinen på Fibigerstræde 15, 9220 Aalborg Øst. Dér, hvor mågerne gør mest ståhej, det er den retning,  du skal gå efter!

Om Per Brahde

Denne blog tilhører Per Brahde, freelance journalist og skribent. Leverer løsninger inden for formidling, kommunikation, research og information. Uddannet cand.mag. i Dansk og Filosofi, Aalborg Universitet 2007 og skov- og landskabsingeniør, Skovskolen 1976.
Dette indlæg blev udgivet i Dyr, Foto, Historie, Natur. Bogmærk permalinket.