Kieslowski

DRk fortsætter torsdagskavalkaden med Kieslowski, i aften kl. 21:55 hans internationale gennembrud La double vie de Véronique (1991). Næste torsdag tager hul på trilogien “Blå, Hvid og Rød.”

Kieslowski er ekstremt hurtig i sin fortællemåde og får spækket sine historier med betydningsmættede detaljer overalt. Foruden talrige spejlinger! Som i indledningen til Veronikas to liv, hvor vi før rulleteksterne meget kort oplever både polske Weronika og franske Veronique som børn i selskab med deres mødre. Ellers er de filmen igennem unge piger, begge spillet af pragtfulde Irène Jacob, og her følges de overvejende i selskab med deres fædre og elskere…

Weronika falder død om på scenen, netop som hun afslutter verset ”e nove Muse mi dimostran l’Orse” fra Dantes “Paradiso” i Den guddommelige komedie; filmen slutter med, at vi hører samme vers sunget, mens Veronique rækker ud og rører ved et gammelt, furet træ. Livets træ? Jeg har næppe forstået de mange spejlinger og allusioner fuldt ud endnu…

Om Per Brahde

Denne blog tilhører Per Brahde, freelance journalist og skribent. Leverer løsninger inden for formidling, kommunikation, research og information. Uddannet cand.mag. i Dansk og Filosofi, Aalborg Universitet 2007 og skov- og landskabsingeniør, Skovskolen 1976.
Dette indlæg blev udgivet i Film. Bogmærk permalinket.